Wat is ketose?

gezondheid keto4vrouwen ketodieet ketose Aug 22, 2019

Ketose

Het klinkt bijna als een rare aandoening... Maar niets is minder waar! Het is eigenlijk een heel natuurlijke staat van zijn, die evolutionair gezien een belangrijke overlevingstechniek was.

Wanneer er schaarste aan koolhydraten heerste (fruit en groente tekort, vasten, intensief bewegen) dan stapte het lichaam zonder moeite over op onze vetverbranding. Hierdoor ontstond er een haast eindeloze energiebron, want ook al heb je een zeer laag vetpercentage, je hebt altijd nog genoeg vetreserve om een hele marathon mee te rennen ;)

Ons lichaam was het gewend om met gemak over te schakelen tussen deze twee verbrandingsmechanismen.

Metobolic switch

Wanneer er koolhydraten voor handen zijn, dan kiest het lichaam de makkelijkste weg om energie uit vrij te maken. In dit geval onze glucoseverbranding. Wanneer de glucosevoorraad in het lichaam op dreigt te raken, waarbij ook de opgeslagen voorraad in de spieren en lever verbruikt zijn, moet het lichaam overstappen op onze vetverbranding. 

Je koolhydraatvoorraad raakt op wanneer je langer dan een uur (intensief) sport, wanneer je vast (maaltijden overslaat) en wanneer je een ketogeen voedingsplan volgt.

In deze metabole staat gaat ons lichaam vet verbranden om energie te genereren, hierbij komen afvalstoffen vrij die we ketonen noemen. Zodra jouw lichaam ketonlichamen aanmaakt, dan ben je in een staat van ketose. Ketonen kunnen ook door onze hersenen gebruikt worden als brandstof, wat een heel belangrijke bijkomstigheid is. Hierdoor hoeven onze spieren namelijk niet uit nood te worden afgebroken om glucose vrij te maken, als brandstof voor de hersenen. We zien dus bij een ketogene leefstijl dat spiermassa meestal goed behouden blijft.

Hoe weet je of je in ketose bent?

Wanneer je lichaam vet gaat verbranden als brandstof dan komen daarbij afvalstoffen vrij:

 • Beta-hydroxyboterzuur (BHB)
 • Aceton
 • Acetoazijnzuur

Deze laatste is het basis ketonlichamen die weer omgezet wordt tot  BHB en aceton. BHB werkt als energiebron en aceton verlaat het lichaam als afvalstof via de adem en de urine.

Vandaar dat je in het begin last kunt hebben van een vieze smaak in je mond, een slechte adem en sterk ruikende urine. Dit gaat vanzelf voorbij, maar vooral die slechte adem kan in het begin vervelend zijn. Zorg dat je altijd een flesje pepermuntolie of spearmint op zak hebt. 1 druppel op je tong en je voelt je direct weer een stuk zekerder om met anderen te praten! Deze bestel je hier

Je kunt de ketonen die je lichaam verlaten meten via een ademmeter, urinestrip of via je bloed. De ademmeter en de urinestrip zijn wat minder accuraat. Ik zou wanneer je net begint de urine strips aanraden.

Een bloedketonenmeter is het meest accuraat, maar nadeel hiervan is dat de teststrips een stuk prijziger zijn dan de urine strips. Het geeft wel de beste waardes weer. Vaak kun je met een bloedketonenmeter ook je glucosewaardes checken en dat kan je ook belangrijke informatie geven. Hierover zal ik later in een ander blog meer vertellen. Een startpakket kun je hier bestellen.

Je bent officieel in voedingsketose wanneer je bloedwaarde vanaf 0.5 mmol/L aangeeft. Binnen een range van 0.5 tot ongeveer 3.0 zijn voor de meeste mensen optimale waardes. Kom je veel hoger uit, dan noemen we dit uithongeringsketose, boven de 16 spreken we van keto-acidose, wat een gevaarlijke aandoening is voor mensen met diabetes. Dit is niet iets  dat kan gebeuren wanneer je een ketogeen voedingspatroon volgt. Maak je tussen de 0.2 en 0.5 mmol/L aan, dan ben je in een lichte staat van ketose.

Momenten waarop je het best kunt testen zijn binnen 2 uur na het opstaan, liefst wanneer je nog niet gegeten hebt. Zo'n 1,5 tot 2 uur nadat je hebt gesport. En nog eens 2 uur na je avondmaaltijd. Dit kan in het begin interessant zijn om te tracken. Zodat je ziet wat jouw waardes ongeveer zijn. Je waarde na vasten, maar ook dat je kunt zien wat sporten en bewging met je ketonen doet en hoe je reageerd op je maaltijden na een dag. Maar zie dit als tijdelijke fase om inzicht te krijgen. Zodat je ook kunt ervaren bij welke waarde jij je lekker voelt.

Gevoel

Bij keto4vrouwen is een belangrijk onderdeel het herstellen van het contact met je lichaam. Veel mensen kunnen voelen wanneer ze in ketose raken. Maak van een meetmethode geen obsessie, maar ga af op de signalen die je lichaam jouw geeft. Zelf kan ik soms wat hyper worden en een niet onaangename licht tintelende sensatie in mijn hoofd ervaren, wanneer ik voel dat ik weer in ketose raak.

Voordelen van ketose

Wanneer het lichaam genoeg ketonen aanmaakt, zo boven de 0,5 mol/l dan ben je in een staat van nutritionele ketose, ofwel voedingsketose. Je lichaam haalt hier een aantal voordelen uit:

 • Je gaat je vet verbranden als brandstof 
 • Je raakt overtollig vocht kwijt
 • Je hebt genoeg  energie (vaak pas als je keto- en fat- adapted bent)
 • Je voelt je mentaal scherp, helder en super gefocust
 • Je spieren blijven in tact
 • Je hongergevoel word sterk verminderd/verdwijnt
 • Je bloedsuikerspiegel blijft mooi laag, waardoor je insuline gevoeligheid kan herstellen
 • Ketonen hebben een antioxidanten werking, waardoor er minder vrije radicalen in je lichaam terecht komen. 

Keto4vrouwen

En nu heb ik het nog niet over de voordelen die dit voor ons vrouwen heeft wanneer we de leefstijl omarmen en langere tijd volgen. 

 • Gezond gewicht
 • Hormoonbalans
 • eindeloze energie
 • Darmherstel

Dus gun jezelf de tijd om ketose voor je te laten werken, zodat je alle voordelen die het met zich meebrengt ook op de lange termijn kan gaan ervaren. Ik ervaar zelf nu nog na 2 jaar, hier de voordelen van.