Home

11 boeken die je gelezen moet hebben!

afvallen boeken gezondheid leefstijl Oct 21, 2022
11 boeken die je gelezen moet hebben!

 

Een kijkje in mijn boekenkast. Ja, echt, zelfs mijn boeken staan op kleur :) (zie foto)

De laatste jaren heb ik zo ontzettend veel gelezen op het gebied van keto en gezondheid. Boeken, vakliteratuur, wetenschappelijke publicaties, onderzoeken etc. Ik deel hieronder 11 van de boeken die echt een bijzondere, waardevolle indruk achter lieten en die ik iedereen kan aanraden die hierin geïnteresseerd is. Allemaal hebben ze of een link met lowcarb/keto, high protein keto / carnivoor of (vrouwelijke) gezondheid.

 

1. Hormoonbalans voor vrouwen

Must read voor elke vrouw! Deze gids hoort gewoon in je boekenkast thuis. Geschreven door IR. Ralph Moorman en DRS. Barbara Havenith (een van mijn docenten tijdens mijn studie orthomoleculaire geneeskunde). Als vrouw ga je door verschillende hormonale veranderingen heen. Zowel maandelijks als in verschillende fases in je leven. Dit boek is een complete gids die je er keer op keer bij kunt pakken. Je kunt zoeken op klachten en aandoeningen, hierin de medische benaderingen als wel natuurlijke oplossingen lezen. Geeft heel veel inzicht in de precaire dans die onze hormonen maken. Ook voor moeders met dochters heel fijn om deze gids er af en toe bij te kunnen pakken.

 

2. The Big Fat Surprise van Nina Teicholz

Waarom boter, vlees en kaas thuishoren in een gezond dieet. Dit was een van de eerste boeken die ik las in de richting van keto. Er viel zoveel voor me op zijn plek, het voelde voor mij zo logisch allemaal. Onderbouwd met wetenschappelijke studies en anekdotisch bewijs. Een vrij dikke pil, maar heel goed te lezen. 

 

3. The Fatburn Fix van Catherine Shanahan, M.D.

Vet gebruiken als brandstof voor het lichaam. Een van de eerste boeken waarin het effect en het gevaar van plantaardige olieën (pufa's) wordt besproken. Is misschien zelfs het gebruik van plantaardige olieën de start geweest van de obesitas epedemie in alle westerse landen? Een interessante kijk op gezondheid.

 

4. Food Junkies van Vera Tarman, M.D.

Herstellen van eetverslaving. In dit boek wordt suikerverslaving erkent als net zo'n heftige verslaving (voor sommige mensen) als elk ander verslavend middel. Een grote groep artsen heeft zich wereldwijd verenigd om food/sugar addiction in de DSM5 of 6 te krijgen (een medisch handboek dat wereldwijd gebruikt wordt om aandoeningen te classificeren). Dit boek is op een leuke manier geschreven, niet zwaar. Wordt ondersteund met voorbeelden van sugar addiction van patiënten uit de praktijk. Soms pijnlijk herkenbaar. Een boek wat veel indruk op me achter liet. Een onderwerp dat door heel veel medici niet erkent wordt en door een andere groep medici al meer dan 20 jaar behandeld wordt als verslaving, waarbij ook heel goede resultaten worden behaald. Ik nam er ook al eens een podcast over op.

 

5. Keto Answers van Anthony Gustin D.C. en Chris Irvin, M.S.

Simplifying everything you need to know about the world's most confusing diet. Een  praktisch handboek, lekker vlot geschreven, met antwoorden op de meeste vragen die jij maar kunt verzinnen over keto! Gewoon een zeer informatief boek met alle antwoorden.

 

6. 100% suikervrij van Carola van Bemmelen en Esther Wiemer. 

Als je graag je kinderen ook minder suiker wilt laten eten, dan is dit boek echt een aanrader voor elke ouder. Vanaf het moment dat kinderen geboren worden tot aan de puberteit. 

7. The Carnivore Code van Paul Saladino, M.D.

Unlocking the secrets to optimal health by returning to our ancesteral diet. Ben je geintereseerd in een carnivore leefstijl? Dan is dit boek echt een aanrader. Carnivoor kun je inzetten voor tal van klachten, ziektes en aandoeningen, het is een ultiem eliminatie dieet, waarbij jouw lichaam op bepaalde vlakken aan herstel toe komt. Voor heel veel vrouwen veel beter vol te houden dan het fodmap dieet. Na het lezen van dit boek kun je hier vol goede moed mee aan de slag gaan voor een langere of kortere periode.

 

8. De cholesterol mythe van Daan de Wit.

Een radicaal nieuwe visie op het ontstaan, voorkomen en omkeren van hart- en vaatziekten. Dit boek is echt een game changer en een must read voor iedereen die zelf last heeft of iemand kent met een verhoogd cholesterol. Misschien wordt het tijd om de standaard visie hierop massaal aan te passen. Meer en meer artsen durven zich inmiddels uit te spreken over het huidige behandelplan (statines) en dat dit wellicht niet de beste optie is. Door de goed onderbouwde kennis in dit boek, ondersteund door wetenschap en meerdere artsen die hierin hun visie delen, informeer je jezelf goed, mocht je hier zelf ooit mee te maken krijgen.

 

9. Kankervrij van William Cortvriendt, arts.

Over ons gevecht tegen kanker en wat je zelf kunt doen. Over het ontstaan, voorkomen en behandelen van kanker wordt steeds meer duidelijk dat onze leefstijl en voeding hierop van invloed zijn. Suikers/koolhydraten zijn voor veel soorten kanker de energiebron waar ze zich mee voeden. In dit boek lees je voor veel soorten kanker wat de medische behandeling is, hoe goed deze werken en wat je hier zelf aanvullend voor zou kunnen doen. Een boek dat ook weer onmisbaar is voor iedereen die in zijn omgeving te maken krijgt met kanker en zelf naast behandeling ook iets wilt kunnen doen.

 

10. The Salt Fix van Dr. James DiNicolantonio.

Waarom al de experts het fout hebben en hoe meer zout eten wellicht je leven kan redden. We zijn jaren lang gewaarschuwd voor zout. Zout zou een verhoogde bloeddruk geven en op aller fronten slecht voor je zijn. Meer en meer wordt deze oude visie vervangen voor de nieuwe. Zout is leven. We hebben al die jaren de verkeerde witte korrel de schuld gegeven van allerhande gezondheidsproblemen. Dit boek geeft je echt allerlei eye openers!

 

11. Lichter van William Cortvriendt, arts.

Waarom we steeds dikker worden en waarom meer bewegen en minder eten niet helpt. E hoe we juist blijvend kunnen afvallen door lekker eten met veel gezonde vetten. Fijn toegankelijk boek over hoe de leefstijladviezen van de laatste 50 jaar ons misschien juist wel in de huidige obesitas epidemie hebben geleid. Hoe kunnen we dit omkeren en wat werkt er nu wel? 

 

Een flinke lijst boeken die je echt heel veel kennis en inzichten zullen opleveren! En zo heb ik er nog heel veel meer op de plank staan, dus zal zeker later nog eens een boekenblog delen :)

Wat is voor jou echt een boek dat veel indruk heeft gemaakt? Leuk als je dat hieronder wilt delen of stuur met een DM op instagram!