Home

5 keto hacks om keto duurzamer te maken

funkyfatfood ketohacks leefstijl Jul 15, 2022

Van het keto-dieet is aangetoond dat het helpt bij vetverlies, epileptische aanvallen vermindert en helpt bij het verbeteren van vele gezondheidsproblemen zoals diabetes, obesitas, hoge bloeddruk, niet-alcoholische leververvetting en astma. Ondanks deze voordelen vinden veel mensen het echter om verschillende redenen moeilijk om met het dieet te beginnen of het voor een langere tijd vol te houden, vooral in het begin.

Terwijl het lichaam zich aanpast aan een streng Keto Dieet, is het moeilijkste deel de keto griep. Dit gebeurt meestal aan het begin van de reis wanneer men niet genoeg kennis of begeleiding heeft van een gezond keto dieet. (of Keto 2.0).  

Een koolhydraatarm dieet hoeft niet per se ingewikkeld te zijn. Als je een aantal keto hacks wilt leren om keto duurzamer te maken, blijf dan lezen!

Waarom is het keto-dieet zo moeilijk te volgen voor sommige mensen?

Voor we beginnen met de hacks, willen we de belangrijkste redenen waarom mensen stoppen met het keto-dieet nog eens op een rijtje zetten:

Reden #1: De Keto Griep

Voor degenen onder jullie die hier nog niet mee bekend zijn: de keto griep is een korte periode, vaak een paar dagen nadat je begint met het keto dieet, waarin je gevoelens van vermoeidheid, hoofdpijn, brainfog, cravings en stemmingswisselingen kunt ervaren, terwijl je lichaam zich aanpast aan het verbranden van opgeslagen vetten als de primaire bron van energie in plaats van glucose. Dit duurt meestal maar een paar dagen. 

 Reden #2: Gebrek aan voorbereiding

De tweede reden dat mensen vaak stoppen met het keto-dieet is dat ze niet goed voorbereid zijn. Keto is anders dan bijna elk ander dieet dat je hebt geprobeerd. Aan deze leefstijl beginnen zonder strategieën, plannen of steun van een ketocoach, kunnen ervoor zorgen dat je al snel de handdoek in de ring gooit!

Het volgen van een standaard ketodieet vereist planning en het bijhouden van hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je dagelijks eet. Ook is meal prepping in het begin cruciaal voor het snel bereiken van ketose en je gewenste doelen. Dat is waarom het zo belangrijk is om een paar hacks te kennen om het duurzamer voor je te maken.

Reden #3: The Dirty Keto

De derde reden waarom mensen het ketodieet niet volhouden is dat ze te veel keto "junkfood" eten. Keto gaat over het eten van gezonde, verse voedingsmiddelen, maar sinds dit dieet aan populariteit heeft gewonnen, zijn er meer ketosnacks, zoetigheden en ook junkfood keto versies beschikbaar. Als je daar te veel van eet, zul je gemakkelijk je dagelijkse energiebehoefte overschrijden, waardoor je kunt aankomen en minder van de gezondheidsvoordelen van keto zult ervaren.

​​

5 ketohacks om keto duurzamer te maken

Het kennen van een aantal keto hacks zal je helpen om keto op de lange termijn duurzamer voor je te maken, hier 5 hacks die je in kunt zetten:

1. Nieuwe gewoonten opbouwen

Ik zeg wel eens dat de sleutel tot succes bij keto je planning is! De beste gewoonte die je jezelf kunt aanleren, is om je maaltijden vooruit te plannen en waar mogelijk voor te bereiden. Je zult je eerder aan een maaltijdplan houden (wat voor plan het ook is) als je al weet wat je gaat eten. Zeker na een lange dag is het fijn als er een voorbereide maaltijd voor je klaar staat. Zo hoef je niet met honger de supermarkt in, waardoor de kans groter wordt dat je verkeerde keuzes maakt.

Om je maaltijden voor te bereiden, maak je elke week bijvoorbeeld op zondag een planning en schrijf je de maaltijden voor de komende week op. Maak alvast een boodschappenlijstje, koop je boodschappen en bereid je maaltijden zo goed mogelijk voor (mealpreppen). Je kunt 1 dag nemen om alvast een aantal maaltijden vooruit te maken. Maak hier je kook- en bakdag van! Maak van een maaltijd meerdere porties, zodat je eventueel wat voor in de vriezer hebt. Zo heb je altijd een goede keto maaltijd voor handen op momenten dat je minder tijd hebt.

 

2. Vervang koolhydraatrijke voedingsmiddelen uit je voorraadkast door keto basisproducten

Dit is een echte beginners hack, maar zeer nuttig. Maak je voorraadkast schoon. Ga eens kijken wat je allemaal in huis hebt en kijk welke voedingsmiddelen je niet meer nodig hebt en doneer ze. Je hebt bijvoorbeeld geen rijst, havermout, bananen, traditioneel meel, aardappelen, suiker of honing meer nodig, dus als je die in je keuken vindt, kun je ze wegdoen. Als je klaar bent met opruimen, kun je je voorraadkast weer vullen met koolhydraatarme en vetrijke snacks om je ketodieet te volgen. Met een "keto voorraadkast", zal het makkelijker voor je zijn om je ketoplan te volgen.

 

3. Weet welke alcoholische dranken je kunt drinken, maar drink met mate!

Het volgen van een ketodieet kan soms moeilijk zijn, vooral op sociale evenementen. Maar als je weet welke alcoholische dranken je mag drinken, hoef je geen nee te zeggen als je wordt uitgenodigd voor feestjes en bijeenkomsten. Je kunt alcoholische dranken drinken die volledig vrij zijn van koolhydraten, zoals whisky, wodka, dry martinis, of andere pure vormen van alcohol gemengd met spa rood of een light frisdrank. Als je een bierliefhebber bent, kies dan voor koolhydraatarme opties. Wijnliefhebbers kiezen voor droge wijnen of champagne, omdat die de minste koolhydraten en suikers bevatten.

Denk eraan je alcoholinname matig te houden, zeker als je net begint en je doelen graag wilt bereiken. Ondanks dat sommige alcoholische dranken weinig tot geen koolhydraten bevatten, zorgt de alcohol zelf ervoor dat je sneller andere keuzes maakt die niet passen binnen keto. Je ziet die schaal met bitterballen voorbij komen en na een paar drankjes maakt het je vaak niet meer uit en ga je los op bitterballen, vlammetjes en kaasstengels. Daarnaast is alcohol een vergif voor je lijf en moet dit zo snel mogelijk worden afgebroken, alcohol kickt je daarom altijd uit ketose. Ofwel, je lichaamseigen vetverbranding wordt tijdelijk stop gezet.

 

4. Vul je elektrolyten aan

Zeker tijdens de eerste weken van het begin van keto, ga je veel vocht verliezen. Hierdoor kunnen je elektrolyten (belangrijke mineralen en zouten) snel uit balans raken. Houd daar dus rekening mee en blijf de hele dag goed gehydrateerd met water. Vergeet ook niet om aan te vullen met een elektrolyt-bevattende drank vooral na het sporten of na een paar uur in de zon te hebben gelegen.

 

5. Houd keto vriendelijke snacks beschikbaar

Als je een persoon bent die graag snackt, houd dan altijd gezonde keto vriendelijke snacks bij de hand, zodat wanneer de honger toeslaat, je voorbereid bent en niet naar een niet-keto snack hoeft te grijpen. Goede, gezonde en keto vriendelijke snack opties kunnen zijn: een gekookt eitje, blokjes kaas, groentesticks met wat notenboter of Funky Fat Chocs als je liever zoetigheid eet. Kijk altijd op het voedingswaarde-etiket om te zien of een product binnen jouw nieuwe keto leefstijl past!